De Stentor | Weerstand groeit tegen wildgroei zonneparken: meer dan 50 concrete plannen in deze regio

Oost-Nederland wacht een explosieve groei van het aantal zonneparken. Alleen al in deze regio liggen ruim vijftig concrete plannen klaar. Een versnipperd landschap dreigt, vreest landbouworganisatie LTO. De weerstand onder inwoners groeit. ,,Levensgevaarlijk”, zegt hoogleraar zonne-energie Wim Sinke. ,,Een gebrek aan draagvlak is een recept voor vertraging en problemen.”

Alleen al in het verspreidingsgebied van de Stentor bestaan 54 concrete plannen voor zonneparken. Samen zijn ze goed voor 723 hectare aan zonnepanelen, een gebied van 1500 voetbalvelden groot. Vooral plannen voor grote zonneparken zorgen voor onenigheid. Het feit dat ontwikkelaars de winsten opstrijken terwijl de omgeving jarenlang tegen het zonnepark aankijkt zet kwaad bloed. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Projectontwikkelaars storten zich massaal op het oosten in hun zoektocht naar geschikte terreinen. Daarbij worden grondeigenaren lucratieve bedragen geboden om hun grond beschikbaar te stellen. Agrarische branchevereniging LTO is faliekant tegen het gebruik van landbouwgronden. ,,Oost-Nederland is straks een versnipperd landschap vol zonneparken. Ze worden lukraak overal en nergens neergezet. Dat moeten we niet willen”, zegt voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost.

De snelle groei van het aantal zonneparken wordt deels veroorzaakt door de ruim 10 miljard euro subsidie die het rijk jaarlijks beschikbaar stelt. Projectontwikkelaars duiken op talloze plaatsen op en weten feilloos wat er nodig is om te profiteren van de subsidiemiljarden. Volgens LTO-voorzitter Haarman strijken bedrijven miljoenen aan subsidies en rendementen op, terwijl de omgeving jarenlang hinder van ervaart. ,,Ook de omgeving zou moeten meeprofiteren, die kijkt er immers tegenaan.”

Dat ziet ook Dominique Doedens van Escozon uit Heeten, een bedrijf dat adviseert bij de ontwikkeling van energieprojecten. Hij pleit voor kleine zonneparken die door lokale gemeenschappen worden geëxploiteerd. ,,Het probleem is dat projectontwikkelaars óók eigenaar blijven van een zonnepark. Als doekje voor bloeden wordt er een sausje overheen gegooid van zogenaamde participatie en mag je als omwonende nog even meedoen voor een paar cent. Maar de grote winsten vloeien weg uit de regio, vaak zelfs naar het buitenland. Terwijl de lasten wél in de regio blijven.”

Wim Sinke, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij TNO, waarschuwt voor de aanleg van te grote zonneparken. Megaparken zorgen voor veel weerstand waardoor het draagvlak afkalft. ,,En dat is een levensgroot risico. Draagvlak is cruciaal. Het ontbreken ervan is vaak een recept voor vertraging en problemen.”

 

Bron: De Stentor

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.