De Stentor | Ook in Lemelerveld en Heeten sloeg een wolf toe

De doodgebeten schapen van boer Joost Herms uit Lemelerveld zijn op het conto te schrijven van een wolf. Dat heeft DNA-onderzoek inmiddels uitgewezen. En ook in Heeten was de wolf actief.

In de nacht van 21 op 22 februari bracht het roofdier een bezoekje aan de schapen van Herms. De wolf ging flink tekeer. Drie schapen bleken de volgende ochtend dood, in totaal moest de boer nog vijf andere schapen laten inslapen omdat ze dusdanig waren toegetakeld. Het feit dat alle schapen drachtig waren, maakt het geheel nog triester.

Schade

De economische schade voor de boer is aanzienlijk. Een drachtig schaap is ongeveer 150 euro waard. Een schaap inclusief drie gezond geboren lammeren bijna 200 euro meer. ,,Daarbij komt dat een aantal schapen zo in de stress is geschoten van de aanval, dat ze al hun lammeren zijn verloren. Die schade krijg ik zeker niet vergoed.”

Vergoeding

Nu is vastgesteld dat het om een wolf gaat, krijgt boer Herms wel een vergoeding van de provincie. Daarbij gaat het om de ‘dagwaarde’ van het schaap. Onder meer leeftijd en het feit of de schapen drachtig zijn tijdens de aanval, bepalen de hoogte van het bedrag. Overigens staat op de website van BIJ12, de organisatie die faunaschade namens de provincie afhandelt, dat het in Lemelerveld om maar vier schapen gaat. ,,Ze hebben inderdaad DNA van vier schapen meegenomen, maar ik heb euthanasiebewijzen van de veearts, dus ze moeten gewoon voor acht betalen”, zegt Herms resoluut.

Nieuwe aanvallen

Uit hetzelfde DNA-onderzoek van BIJ12 is verder gebleken dat de dode schapen in Heeten, die twee dagen eerder het loodje legden, ook het werk zijn van een wolf. Vermoedelijk dezelfde. En ook na 22 februari was het nog raak. Op 29 maart zijn er acht schapen doodgebeten in Hooghalen en op 1 april één schaap in Elim, allebei in Drenthe. Of dit ook een wolf is geweest, moet DNA-onderzoek nog uitwijzen.

 

Bron: De Stentor

 

Boer Joost Herms bekijkt één van zijn dode schapen. Hij wist het toen al het zeker: dit is het werk van een wolf. © L Kolthof


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.