De Stentor | Moordenaar van milieu-activist Willem uit Heeten krijgt levenslang, maar de strijd gaat door

De moordenaar van milieu-activist Willem Geertman uit Heeten is deze week op de Fillippijnen tot een levenslange celstraf veroordeeld. Zijn broer Toon uit Raalte is daar tevreden over, maar familie van Willem en mensenrechtenactivisten laten de zaak nog niet rusten. ,,De dader handelde in opdracht van grotere machten, de strijd tegen het systeem gaat door.”

Oud-Heetenaar en natuurbeschermer Geertman werkte al meer dan veertig jaar op de Fillippijnen toen hij op 3 juli 2012 op 67-jarige leeftijd op de afgesloten compound van zijn werk voor de ogen van zijn collega's werd doodgeschoten. De twee daders gingen er met een flinke zak geld vandoor en de conclusie van justitie was al snel duidelijk: het betrof hier een brute, doch eenvoudige roofmoord. 

Na jaren van ‘traineren', zoals broer Herman de rechtsgang noemt, werd Marvin Marzan Nuguid dinsdag tot een levenslange celstraf veroordeeld. Het proces nam, met tussenpozen, dus bijna zeven jaar in beslag. Geertmans vriendin Aurora Santiago is ook blij met de uiteindelijke veroordeling, maar stelt ook dat het meesterbrein achter de moord nog steeds vrij rondloopt.

 

Op de knieën

Willem Geertman vond zijn einde op zijn werk. Twee gewapende mannen wisten de compound van hulporganisatie Alay Bayan binnen te dringen. Getuigen vertelden hoe de overvallers Geertman op zijn knieën dwongen. De nu tot levenslang veroordeelde verdachte schoot hem door het hoofd. De mannen vluchtten, maar ooggetuigen zagen later ook hoe een auto langzaam langs de moordplek reed om te zien of het karwei afgehandeld was.

Tijdens zijn gevangenschap zou moordverdachte Marvin Marzan Nuguid overigens gezegd hebben best te willen verklaren wie zijn opdrachtgevers waren, in ruil voor immuniteit. Daar wilde justitie echter niet aan. De man zit dus vanaf nu levenslang in de cel.

 

 

Politieke moord

Volgens mensenrechtenorganisaties op de Fillippijnen valt Willem Geertman de twijfelachtige eer te beurt dat hij in 2012 de honderdste milieuactivist is die slachtoffer werd van een politieke moord. Dat aantal zou inmiddels opgelopen zijn tot bijna 300. 

De dood van Geertman past in een wereldwijde reeks van raadselachtige moorden op milieuactivisten die strijden tegen de industriële mijnbouw en houtkap waardoor lokale gemeenschappen en stammen in hun voortbestaan bedreigd worden. 

In 2017 werd hierover de documentaire War in minerals gemaakt, waar ook Willems andere broer Herman aan meewerkte. Met zijn vrouw Gerda ging hij naar de Fillippijnen, sprak collega's van zijn broer en bezocht bedreigde stammen en gemeenschappen en dubieuze projecten. Zo werd hij zich bewust van de context van de moord. Hij leerde hoe bedrijven gedekt worden door de politiek en hoe de industrie paramilitaire organisaties inhuurt om met geweld, bedreiging en intimidatie de bevolking van haar land te verjagen om grondstoffen te delven en bomen te kappen.

 

Training

Willem Geertman werkte in 2012 al ruim veertig jaar op De Fillippijnen en steunde het verzet tegen de grote mijnbouwprojecten. Hij gaf onder meer training aan arme boeren en inheemse volken in veiligheid en georganiseerd protest.

,,Het hele politieke systeem is er op gericht om de belangen van de mijnbouwbedrijven te verdedigen‘’, zegt Willems broer Toon vanuit Raalte. ,,De belangrijkste ondernemers worden vertegenwoordigd in de regering en justitie.”

Willem zelf was niet zo bang om gedood te worden, zei hij zelf altijd, ook al werd hij van alle kanten bedreigd door zijn strijd voor de bevolking en tegen de industrie. Hij genoot veel bekendheid door dat werk. ,,Daarom durven ze me toch niet dood te schieten.” 

In tegenstelling tot veel andere buitenlandse bewoners van de regio, had Geertman geen metershoge hekken of camerabewaking rond zijn huis in Angeles. Een simpel touw versperde de oprit naar zijn huis, maar dat hoefde je alleen maar op te tillen. Wrang genoeg werd hij op het veel beter beveiligde terrein van zijn werk gedood. 

 

Heetense gemeenschap 

Hoewel de strijd tegen de organisaties achter deze mogelijk politieke moorden gewoon doorgaat, betekent de veroordeling van de moordenaar toch een soort ‘sluitstuk’ voor de familie. ,,Het is ook goed voor de Heetense gemeenschap dat ze dit te horen krijgen. Veel oudere inwoners kennen Willem nog van vroeger”, zegt broer Toon. Willem Geertman zou nu 74 jaar geweest zijn.

Volgens Toon Geertman is het afwachten of mensrechtenadvocaten ter plekke nog wat aan de zaak kunnen doen. Een gevecht van zeven jaar heeft immers ook niet meer opgeleverd dan de veroordeling van een huurmoordenaar, redeneert Toon. ,,We hebben niet veel contact meer met de mensen daar. Het onderzoek is under construction, zeg maar.”

Of dat nog wat oplevert, betwijfelt Toon. ,,Het blijft wel een onderdeel van de voortdurende strijd tegen dit systeem, dat door de politiek in stand gehouden wordt. Willem is er helaas slechts een voorbeeld van hoe fout dit kan gaan. Voor de familie is de veroordeling toch wel een mijlpaal, al is de strijd nog lang.”

 

Bron: De Stentor

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.