Edward Weening (Endona): Wij kijken continue naar andere plekken waar wij een zonnepark kunnen realiseren

Gepubliceerd op 2 oktober 2018 14:16

Vrijdag 21 september heeft de Energie Coöperatie Endona uit Heeten een zonnepark geopend. Het zonnepark (3,5 hectare) levert stroom voor ongeveer 600 huishoudens. Heeten Online nam contact op met voorzitter Edward Weening. 

 

Edward, hoe is de opening van het Zonnepark verlopen?

De opening is erg goed verlopen. Zeker 200 bezoekers hebben kunnen zien hoe we samen met Frank Niens, wethouder durzaamheid van Raalte, en Bas Jan Bom, Energie Fonds Overijssel, en kinderen uit de naburige wijk De Velsegge, de eerste stroom hebben geoogt.

 

Wat is de volgende stap met betrekking tot het zonnepark?

Met het zonnepark gaan we nu minimal 15 jaar stroom oogsten. Verder zijn we aan het kijken hoe we dit concept ook op andere plekken en andere dorpen kunnen gaan inzetten om lokale initiatieven te ondersteunen.

 

Wat zijn de doelstelling van Endona?

Van onze website:

Onze missie

  • Endona wil met schone, duurzame bronnen lokaal energie opwekken, opslaan en leveren. Bestemd voor eigen inwoners en bedrijven – volledig onafhankelijk van de landelijke spelers.
  • Met Zonnepark Heeten als baanbreker wil Endona een voorbeeld en inspirator zijn voor soortgelijke projecten, met dezelfde doelstellingen.
  • We streven naar een energieneutraal, duurzaam Salland. Waar alle gratis bronnen zoals zon, wind en biomateriaal aangewend worden voor een schone energievoorziening met een minimum aan verspilling.

Onze visie

  • Door de gemeenschap te laten profiteren van hun eigen energieproductie, creëren we trots en saamhorigheid. Het profijt dat we behalen moet teruggegeven worden aan de inwoners, in de vorm van goedkope energie en/of door rendement in de vorm van certificaten.
  • Met draagvlak, steun en nieuwe initiatieven genereren wij een vliegwieleffect waarmee we ons duurzaamheidsideaal, een energieneutraal Salland in 2030, kunnen bereiken.

 

Endona is een coöperatie. In hoeverre is dit commercieel?

Als cooperatie mogen we winst maken en dus commercieel zijn. Maar dat is niet onze doelstelling. Winsten worde gebruikt om nieuwe initiatieven te kunnen ontwikkelen en een groot deel storten we in het Endona Maatschappelijk Fonds. Met dat fonds gaan wij lokale initiatieven in het dorp steunen.

 

Hebben jullie nog andere plannen voor de toekomst?

Ja, wij kijken continue naar andere plekken waar wij een zonnepark kunnen realiseren. Ook naar postcoderoos projecten, waar bewoners “eigen” zonnepanelen kunnen krijgen op andermans dak, zijn wij aan het kijken. En natuurlijk gaan wij desgevraagd initiatieven in andere dorpen ondersteunen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.